כנסים

לחם ויין: אוכל בהיסטוריה
כנסים
הכנס השנתי ה-43
17 נוב 2020
לחם ויין: אוכל בהיסטוריה

הכנס, שנערך בשיתוף אוניברסיטת חיפה, הוקדש להיבטים ההיסטוריים של אוכל, נושא שעורר תשומת לב מחקרית ניכרת בשנים האחרונות.

מרכזיותו של המזון בחיי בני האדם אפשרה לבחון תופעות היסטוריות מהותיות במגוון תחומים אחרים. ההרצאות עסקו בנושא מזווית ארץ-ישראלית ומקומית ודנו בנושאים הקשורים באוכל אגב התבססות על מחקרים היסטוריים חדשים ומקוריים.

תכנית הכנס:

ברכות

פרופ' אפרים לב, דיקן הפקולטה למדעי הרוח, אוניברסיטת חיפה

פרופ' שמואל פיינר, יו"ר החברה ההיסטורית הישראלית

מושב 1: צריכה, טהרנות וייצריות

(בחסות מרכז חיפה לחקר ההיסטוריה של הים התיכון HCMH)

פרופ' אבנר גלעדי (אוניברסיטת חיפה), אוכל, שתיה, גבר, אישה: אל-ע'זאלי על נימוסי שולחן, אתיקה מינית והקשר ביניהם

ד"ר חאתם מחאמיד וד"ר חיים ניסים (מכללת סכנין והאוניברסיטה הפתוחה), השימוש בקפה

במרחב האסלאמי בימי הביניים המאוחרים ובראשית התקופה העות'מאנית

פרופ' מעוז כהנא (אוניברסיטת תל אביב), לייחד יחודים בעשן, לטהר עולמות בקפה: שני מוצרים קולוניאליים על סף העת החדשה

מושב 2: להזין את האומה

ד"ר אראלה טהרלב בן-שחר (האוניברסיטה הפתוחה), עכשיו זה מדעי: נשים צריכות להיות

במטבח: על הקשר בין המלצות תזונתיות לתפקידן של נשים בישראל

ד"ר דניאל זיסנויין (מכון טרומן, האוניברסיטה העברית בירושלים), "להבטחת מזונותינו": המאמצים להבטחת אספקת מזון לא"י ערב מלחמת העולם השנייה ובראשיתה

ד"ר מאיה מארק (אוניברסיטת בן גוריון בנגב), "לחם צר ומים לחץ": יחסי ממשלה, משפט וחברה בתקופת הצנע.

הצגת פוסטרים

ד"ר חנה שחם-רוזבי, ד"ר גליה השרוני, ד"ר אירנה ולדימירסקי.

הפסקת צהריים

חלוקת פרסי "עם ועולם" ע"ש שלמה ובלה ברטל ז"ל

מושב 3: אוכל ומשקה בין הפרטי לציבורי

ד"ר ציונה בן-גדליה (מו"פ אזורי מזרח; אוניברסיטת אריאל), "ויין מלכות רב כיד המלך": היקב המלכותי של הורדוס בהרודיון: ממצאים ביוכימיים ומיקרוסקופיים

עדי נמיה-כהן (האוניברסיטה העברית בירושלים), על בישול ואפייה, סכנה ויום טוב: מנהגים מקומיים וגבולות סמליים בקרב יהודי אלכסנדריה בימי הביניים

מושב 4: אוכל כסמל, אוכל כסימן

אלה צ'רניאק (האוניברסיטה העברית בירושלים), מ'ויסוצקי' ועד צ'רקסקי: תה באמנות הרוסית מהמאה ה-19 עד ימינו

רפאל קרויזר, (אוניברסיטת תל אביב), מסעודת מצווה להרהורי עבירה: סעודת דגים כביטוי למימוש הנישואים בעת החדשה המוקדמת

ד"ר עודד כהן (האוניברסיטה העברית בירושלים), "באמת הייתי קָץ לאכול": נימוסי שולחן וגיבוש זהות במעבר בין מרחבים תרבותיים במאה השמונה עשרה

מושב 5: ולקינוח…

ד"ר יהודית ברונשטיין (אוניברסיטת חיפה), מזון והרגלי אכילה בהקשר הצלבני, 1291-1095

ד"ר דפנה הירש (האוניברסיטה הפתוחה), גזע, עבודה ולחם: משה וילבושביץ והרציונליזציה של תזונת המתיישבים היהודים בפלשתינה המנדטורית

דיון מסכם

יכול לעניין אותך גם